5 tips voor een overzichtelijke mailbox

 

Wie kent het niet? Je mailbox stroomt elke dag vol met mails. Je hebt weinig tijd om het bij te houden. Vervolgens komen er ook nog reminders bij omdat je nog niet gereageerd hebt. Een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is.

 

Ik geef je graag een aantal tips zodat er weer wat overzicht in je mail komt. 

  

Tip 1. Plan dagelijks een vast blok in je agenda waarop je je mail leest en beantwoordt (of meerdere korte momenten)

Doordat je op een vast moment van de dag je mail leest, kun je het op andere momenten loslaten. Hierdoor krijgen alle taken de volledige aandacht. Zet de pop-ups uit zodat je niet afgeleid wordt als je met andere taken bezig bent.

Wil je weten hoe je pop ups uitzet, kijk dan na het lezen van de andere tips even onderaan bij de linkjes.

  

Tip 2. Beantwoord alle vragen waarop je meteen antwoord kunt geven direct!

Sommige mensen lezen hun mail en laten het dan even liggen. "Daar reageer ik zo wel even op." Maar als je er meteen antwoord op kunt geven, doe dat dan ook. Je voorkomt hiermee dat je een mail vaker leest (wat extra tijd kost), je kunt de mail meteen deleten of in je archief zetten EN de ander kan meteen door. Een reminder blijft dan ook uit je mailbox. 

 

Tip 3. Maak gebruik van categorieën

De meeste mensen weten wel dat je een vlag en datum aan je mail toe kunt kennen. Een uitgebreidere en overzichtelijkere functie in outlook zijn echter de categorieën. Je kunt naar eigen wens de opties aanvullen. Zo heb ik bijvoorbeeld categorieën: wachten op, bespreken met, afspraken voor, printen, uitzoeken enzovoort.

 

Door deze functie te gebruiken heb je alle soorten mails overzichtelijk bij elkaar en voorkom je bovendien dat je mails te vaak nogmaals leest. Als je weet dat je op iemand moet wachten dan heeft het geen zin om die mail iedere keer weer te scannen/lezen. 

 

Aanvullende tip: werk mails in 1 categorie achter elkaar weg. Ik werk met meerdere agenda's en het is erg praktisch om eerst een aantal afspraken in de ene agenda af te werken en daarna in de volgende agenda. Of bijvoorbeeld bloemen bestellen. Het is efficiënter om meteen alle aanvragen voor bloemen te verwerken dan dat je tussendoor 1 bos bestelt en een half uur later blijkt dat je nog een bos moet bestellen.

 

Wil je weten hoe je gebruik kunt maken van categorieën, kijk dan na het lezen van de andere tips even onderaan bij de linkjes.

  

Tip 4. Begin je werkdag met het lezen en categoriseren van je mail

Meermalen heb ik de tip voorbij zien komen dat je de dag niet moet beginnen met je mail. Ik denk daar echter anders over. Mijn werkdag begint altijd met het bekijken van mijn mailbox. Aan de hand daarvan kun je namelijk een plan maken wat je die dag gaat doen.

Het vaste blok voor je mail uit tip 1 zou ik dus bij voorkeur aan het begin van de dag doen.

  

Tip 5. Houd je inbox schoon

Er zijn mensen die alle mails in hun inbox laten staan. Soms van jaren terug. Het zoeken wordt steeds lastiger/duurt langer. Je kunt niet meer goed zien wat je wel en niet gedaan hebt. In ernstige gevallen neemt het aantal niet gelezen mails alleen maar toe.. Mailtjes waar je niets mee hoeft, delete die meteen. Als er hele gesprekken plaatsvinden in de mail, wordt vaak alleen de laatste gelezen. Let erop dat je de voorgaande mails meteen delete of archiveert als je die niet meer nodig hebt.

 

Ik hoor graag of je wat aan deze tips hebt via een reactie onder deze blog. Als je nog aanvullende tips hebt, zijn die ook meer dan welkom.

 

Zoals bij tip 1 en 3 aangegeven, hierbij handige links als je niet weet waar je moet zoeken in Outlook.

Pop ups uitzetten

Categorieën maken en toewijzen 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Rikia (zondag, 26 maart 2017 14:00)

    Ik vind de tips heel praktisch en zeer bruikbaar. De valkuilen zijn herkenbaar.

    Ik kan iets met alle tips en ga ze zeker toepassen �