In 10 stappen een succesvol evenement organiseren


Wanneer je een evenement gaat organiseren, moet je dat goed voorbereiden. Ik help je graag met dit stappenplan.

 

Stap 1. Leer je klant kennen en bepaal de doelstelling

Stel concrete en gerichte vragen aan je klant zodat je op de hoogte bent van zijn/haar verwachtingen, behoeften en wensen. De verwachtingen, behoeften en wensen van de klant moeten centraal staan tijdens de gehele organisatie. Zorg er ook voor dat je helder hebt wat het doel is van het evenement.  Het doel is belangrijk voor de vorm van het evenement. Doelen kunnen bijvoorbeeld zijn: motivatie, bedanken van het personeel, nieuwe klanten werven, klantbinding, netwerken, naamsbekendheid of informatie delen.  Is er een thema? Heeft de klant bijvoorbeeld een voorkeur voor gebruik van de bedrijfskleuren of moet de slogan centraal staan?

 

Stap 2. Gasten / doelgroep

Als het doel van de klant duidelijk is, kun je je ook al een aardig beeld vormen van de doelgroep. Dit zijn bijvoorbeeld werknemers, leveranciers, prospects of vaste klanten. Denk na over wat er bij je doelgroep leeft en wat voor hen een reden is om naar dit evenement te komen. Laat genodigden zien wat voor hen de toegevoegde waarde is van dit evenement.

 

Stap 3. Budget
Laat je het budget afhangen van de wensenlijst of laat je de wensenlijst afhangen van het budget? Beiden zijn mogelijk en niets is fout. Er is altijd wat te regelen. Bij een laag budget moet je echter wel bewustere keuzes maken. Wil je meer uitgeven aan locatie, catering, entertainment, garderobe of een presentje? Waar leg je de nadruk op? Zorg dat je ook een bedrag opzij zet voor onvoorziene kosten. Dit is meestal 10-15% van het totale budget. Houd daarnaast rekening met extra kosten als je het organiseren uitbesteed. Daartegenover staat wel dat bij uitbesteden andere zaken mogelijk weer goedkoper worden. Evenementplanners hebben namelijk vaak prijsafspraken met locaties en cateraars.

 

Stap 4. Locatie en datum
Mogelijk heeft de klant een specifieke periode in gedachten om het evenement te organiseren of heeft hij/zij al nagedacht over een bepaalde omgeving. Vraag dit goed na zodat je niet met een voorstel voor een strandtent komt en daarna blijkt dat het evenement in november plaats moet vinden of in een groene omgeving. 

 

Houd rekening  met het seizoen, vakantieperiodes en feestdagen, maar ook met grote sportevenementen zoals de Tour de France en het EK en WK voetbal. Voor veel mensen kan dit een reden zijn om niet te komen. 

 

Houd bij het kiezen van een locatie rekening met het aantal gasten, bereikbaarheid (parkeren en openbaar vervoer) en omgeving. Vraag daarnaast naar de regels en procedures op de locatie m.b.t. aankleding, catering, roken en alcohol, veiligheid, verzekeringen en vergunningen, audiovisuele middelen, toegankelijkheid voor mindervaliden en sanitair.
 

Bezoek altijd de locatie en zorg dat je kennismaakt met de persoon die op de locatie verantwoordelijk is voor de planning en organisatie. Persoonlijk contact werkt altijd het beste.

 

Stap 5. Catering

Wat voor evenement je ook organiseert, catering kan niet ontbreken. Maak hierbij de afweging of je hapjes en drankjes afneemt bij de locatie of dat je een externe cateraar inhuurt. Als het goed is heb je bij de vorige stap nagevraagd of je een eigen cateraar mag meenemen naar de gekozen locatie. 

 

Bij een borrel worden vaak kleine hapjes geserveerd. Dit kan bijvoorbeeld een bitterbal zijn, maar ook een wat luxere variant zoals zalm of tapas. Als de gasten blijven dineren heb je ook meerdere opties. Variërend van een lopend buffet tot een uitgebreid 5-gangendiner, uitgeserveerd aan tafel. Ook deze keuze moet passen bij de invulling van het evenement en geschikt zijn voor de betreffende doelgroep en locatie. En denk aan de wensen van de klant. Houd altijd rekening met vegetariërs.

 

Check bij een cateraar ook vereiste vergunningen en referenties, bezoek een evenement waar ze de catering verzorgen en/of organiseer een proeverij. Maak altijd een contract. Maak duidelijke afspraken over bijvoorbeeld het bedienend personeel en serviesgoed.

 

Stap 6. Toeleveranciers en entertainment
Naast catering moet je denken aan de invulling van je evenement als het gaat om aankleding, decoratie, entertainment, audiovisuele middelen, gastvrouw/gastheer bij de ontvangst enzovoorts. Vaak kan je contactpersoon op locatie hierin meedenken en/of ondersteunen. Zo niet, zorg dan dat je jezelf goed laat informeren. En zorg ook bij deze leveranciers voor een contract zodat alle verwachtingen en afspraken helder zijn. Bij het huren van een band kun je bespreken of je eerst naar een optreden kan komen kijken. 

 

Stap 7. Dagprogramma en draaiboek

Het programma hangt voor een groot deel samen met de doelstelling. Is dit bijvoorbeeld kennisoverdracht, dan zullen er sprekers zijn. Zet het programma op papier en check of er voldoende tijd is ingepland voor alle onderdelen. Is er daarnaast voldoende pauze en ruimte voor de gasten om met elkaar te praten? Zet eerst de grote lijnen op papier en zet alles in de juiste volgorde. Ga daarna de puntjes op de i zetten. 

 

Bij een groot evenement kan het handig zijn om het programma wat verder uit te werken tot een draaiboek. Hierin staat duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is. Ook is het aan te raden om iemand aan te wijzen als eindverantwoordelijke. Zo is er voor iedereen één aanspreekpunt. De eindverantwoordelijke kan waar nodig de juiste lijnen uitzetten bij problemen en zaken oplossen.

 

Stap 8. Verwacht het onverwachte!

Eigenlijk is deze stap geen aparte stap, maar moet je hier gedurende de hele organisatie rekening mee houden. Plan je een buitenactiviteit? Zorg voor een alternatief voor binnen bij slecht weer. Heb je een band gehuurd? Spreek dan goed af wie een alternatief regelt als de band plotseling niet meer kan komen. Problemen met audiovisuele middelen? Zorg dat er iemand (in de buurt) is die het op kan lossen.

 

Stap 9. De uitnodiging

Zoals eerder aangegeven, moet je de genodigden helpen door de toegevoegde waarde duidelijk te maken. Overtuig de genodigden ervan dat zij het evenement niet mogen missen. Daarnaast kan entertainment een goede trigger zijn. Zorg er ook voor dat de aanmelding laagdrempelig is en soepel verloopt. 

 

Stap 10. Nazorg en evaluatie

Nazorg is een onderschat aspect. Met een bedankje groeit de waardering van de gasten, sprekers en leveranciers. Hoe persoonlijker, hoe beter.
Zorg er ten slotte voor dat je je evenement altijd evalueert en dat dit net als het aanmeldproces laagdrempelig is en soepel verloopt. Zo weet je wat er de volgende keer nog beter kan!

 

Mocht je hulp nodig hebben bij het plannen van je evenement, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik help je graag  :-)

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0